Parempi punajuuri

punajuuri3

punajuuri

punajuuri2

Hurahdin juureksiin viime syksynä. Olin jo pitkään etsinyt korviketta perunalle, sillä salaatin syöminen tuntuu yleensä ankealta. Jotenkin se on aina tylsä laihisvaihtoehto. Etenkin ravintolassa, kun muut tilaavat hampurilaisia tai saavat pihvinsä kylkeen lohkoperunat. Silloin on erityisen ikävää saada eteensä kasa jäävuorisalaattia.

Joka tapauksessa löysin punajuuret, kun isäpuoleni osti niitä säkillisen mökkimme läheltä ja antoi minulle pienen satsin. Koska olen malttamaton ruuanlaittaja, keksin raastaa punajuuret ja hauduttaa ne pehmeiksi pannulla. Joukkoon pitää laittaa melkoinen loraus oliiviöljyä. Lisäksi murustelen sekaan vuohenjuustoa, jonka annan sulaa ennen tarjoilua. 

Lisuke ei ole kovin kaunis mössö, mutta eipä kaiken tarvitsekaan olla.

Kuvan juurekset eksyivät kotiini mutkien kautta. Poikaystäväni toi ne kotiin eräästä mainoskuvauksesta. Keltajuuri ja piparminttutankoa kuvioltaan muistuttava raitajuuri ovat punajuuren sukulaisia. Etenkin jälkimmäinen maistuu hyvin samalta, joskin hiukan miedommalta. (Joukossa on myös pala palsternakkaa, mutta siitä lisää myöhemmin.)

Palaan kuitenkin punajuureen, sillä niitä löytyy liki kaikista kaupoista. Sadassa grammassa punajuurta on perunaan nähden puolet vähemmän hiilihydraatteja: 7g. Punajuuressa on vähän energiaa (38kcal/100g), paljon vettä ja rutkasti ravintokuitua. Punajuuressa on paljon kivennäisaineita ja vitamiineja, kuten foolihappoa, joka lisää muun muassa aineenvaihduntaa.

Säilytä punajuuri (kuten kelta- ja raitajuurikin) jääkaapissa tai maakellarissa, jos siihen on mahdollisuus. Muuten se nahistuu ja pehmenee.