Florentinen munat

eggsflorentine_minttutee

Elokuun 2011 lopussa ostin hetken mielijohteesta lennot Lontooseen ystäväni luokse. Lähdin päivän varoitusajalla. Oli aika vaihtaa maisemaa, märehtiä surussa, päästää irti, juoda viskiä, nauraa - ja syödä Eggs Florentinea. Ystäväni naapurissa oli ihana Gallery Cafe, jonka muurin takana norkoilimme usein. Langaton verkko ulottui nimittäin kahvilan ulkopuolelle ja siinä pystyimme tarkistamaan What’s app -viestimme.

Mutta moni päivä alkoi myös muurin sisäpuolella. Kasvis- ja vegaaniherkkuihin erikoistuneen kahvilan miniterassilla oli ihanaa nauttia latte ja aamupala. Kun lopulta palasin sieluni korjausmatkalta, opettelin tekemään Eggs Florentinen itse. Jätin vaalean leivän pois reseptistä, sillä uppomuna maistuu myös pelkältä pinaattipediltä. Päällä on syntinen hollandaise-kastike.

Kastike on helpoin valmistaa blenderissä, mutta silloin munien pitää olla todella tuoreita. Blenderi lämmittää kastikkeen, mutta ei varsinaisesti kypsennä sitä.

Samalla Lontoon matkallani sain fortune cookie -keksistä tekstin: 

Somewhere, something incredible is waiting to be known.

Vuonna 2013 tämäkin aamupala on muuttunut astetta onnellisemmaksi.


Hollandaise-kastike blenderissä

4 luomumunan keltuaista250 g luomukirnuvoitapuolikkaan sitruunan mehu1 rkl valkoviinietikkaavalkopippuria

Sulata voi kattilassa. Älä anna sen kiehua. Kaada keltuaiset blenderiin. Sekoita keskiteholla (Vitamixissa asetuksella 5) parikymmentä sekuntia. Hiljennä tehoa ja kaada joukkoon voisula ohuena nauhana. Lisää lopuksi sitruunan mehu ja etikka. 

Pinaattipaistos

Jos haluat, ryöppää ensin kaksi kourallista pinaattia. Kaada keitinvesi pois ja paista pinaatti voissa. Voit myös paistaa pinaatin raakana. Lisää joukkoon valkosipulia, hieman himalajansuolaa ja pippuria.

Pinaatin ryöppäämisestä ollaan montaa mieltä. Yleisen suosituksen mukaan pinaatin nitraatti pitää poistaa keittämällä pinaattia nopeasti vedessä. Toiset uskovat, että nitraatti nimenomaan auttaa lihaksia kasvamaan Kippari Kallen mittoihin. Helsingin Sanomat uutisoi hiljattain, että tämä oli testattu hiirillä. Nitraatin määrä riippuu siitä, kuinka paljon aurinkoa pinaatti on saanut sekä torjunta-aineiden ja lannotteiden määrästä.

Uppomuna

Riko kananmuna lasiin valmiiksi. Lisää kattilalliseen vettä loraus etikkaa. Kun vesi kiehuu hiljalleen, tee kauhalla kattilan pohjalle tornadopyörre. Kippaa kananmuna lasista pyörteeseen. Siirrä kattila pois liedeltä ja odota 4 minuuttia. Nosta kananmuna pinaattipedille. Kaada päälle kastike ja rouhi päälle valkopippuria.