Alkuperäinen bataattiburgeri

burgeri-2png

EDIT. Bataattiburgerin eri versiot ovat lähteneet leviämään netissä. Mahtavaa! Tässä alkuperäisresepti, josta kaikki pari vuotta sitten sai alkunsa. EDIT.

Bataattiburgeri. Ehkä briljantein kehittelemäni resepti. Kaikki, jotka tuntevat minut yhtään paremmin tietävät nimittäin, että ravintolassa minun on miltei mahdotonta vastustaa hampurilaisia. Tarkoitan nyt rakkaudella tehtyjä burgereita, en mitään mäkkärin läpysköitä.

Siksi minun oli pakko kehitellä resepti, jossa ei olisi viljaa. Vuosien aikana kokeilin läpi kaikenmaailman siemensämpylät, kunnes lopulta ymmärsin rakentaa hampurilaiseni yksinkertaisesti paistettujen bataattiviipaleiden väliin.

Burgerin välissä on hieman tulinen karitsapihvi. Naudanlihakin sopii mainiosti, ja kasvissyöjät voivat korvata lihan kasvispihvillä. Tofusta ollaan montaa mieltä, mutta se on sitten jo ihan toisen postauksen paikka. Makunsa puolesta se kyllä sopii reseptiin loistavasti.

Bataatit:

Osta mahdollisimman pyöreä ja muhkea bataatti. Luomubataatit ovat usein hyvin pieniä, joten voit leikata bataatin myös pituussuuntaan. Pese bataatti kunnolla ja leikkaa siitä sentin paksuisia kiekkoja. Laita ne vierekkäin pellille ja lorauta päälle oliiviöljyä. Paista 225 asteessa noin 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat ruskistuneet hieman.

Karitsapihvit:

Voit käyttää joko 400 grammaa lampaanjauhelihaa tai tehdä kuten minä ja ostaa karitsan paistia. Pilko paisti kuutioiksi ja tiputa ne yksi kerrallaan blenderiin (Vitamix teho 3-5). Sekoita jauhettuun lihaan maun mukaan tuoretta chiliä, yksi kananmuna, valkosipulinkynsi, raastettu pieni punasipuli, suolaa, pippuria, tuoretta timjamia, minttua ja ruokalusikallinen turkkilaista jugurttia. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja pyörittele sopivan kokoisia pihvejä. Paista pannulla oliivi- tai kookosöljyssä rapeiksi.

Fetakastike:

Tämän kastikkeen ohje on alunperin ystäväni Ilonan ruokailtamasta, jossa ylistettiin uusia perunoita. En muista onko tämä Ilonan vai Monan resepti, enkä edes sitä käyttivätkö he timjamia. Oli miten oli, murskaa haarukalla 200 grammaa fetaa kulhossa. Lisää joukkoon 3 ruokalusikallista turkkilaista jugurttia, tuoretta timjamia, suolaa, pippuria, tuorepuristettua sitruunamehua ja oliiviöljyä. Sekoita.

Lisäksi tarvitset hampurilaisen väliin salaattia, tomaattia ja tuoretta minttua.

Jos muuten joku ajattelee, että nämä kuvat syntyvät kuin itsestään viikonloppupuhteena, niin tässä pala todellisuutta: kotistudio rakentui tällä kertaa huterasti sängyn päälle viritetyn yöpöydän varaan. Makuuhuone on nimittäin asuntomme ainoa kolkka, jossa on pimennysverho. Toisen kuvan tasainen valaistus syntyi läppärin valon avulla. Briljantti idea sekin, tosin ei omani, vaan yhden ihanan.

::

The Original Sweet Potato Burger

This recipe is one of my favorite. Yes, you might have seen sweet potatoes used in burgers as a substitute for meat. But my creation is different: the buns are replaced with sweet potato. Gluten free, yummy burger that I'm super proud of. It is one of the over 90 recipes in my first cook book Viljaton kattaus (only in Finnish).

This is how it's done.

Pick a fat sweet potato and slice it. The slices should be 1 cm thick. Add some oil on them and cook them in an oven for about 20 minutes in 225 degrees celsius.

You can use chicken, fish or tofu as well but in the original recipe I used minced lamb. In a bowl mix 400g minced lamb, 1 egg, 1 shredded red onion, 1 tablespoon of Turkish yoghurt plus garlic, salt and fresh chili to taste. Fry the lamb burgers on a pan.

Make a feta dip: mix 200 g crumbled feta cheese, 3 tablespoons of Turkish yoghurt, fresh thyme, some fresh lemon juice and 1 tablespoon of olive oil in a bowl. Season with salt and pepper.

Build the burger and add lettuce, fresh tomato and some ketchup if you will.

Hot tip! Eat the burger out of a coffee filter or use forks and knives.