Mehiläisten mysteeri

”Jos mehiläiset kuolevat, ihmiskunnalla on vain neljä vuotta elinaikaa jäljellä.” Albert EinsteinKun olimme pieniä, serkkuni pelkäsi mehiläisiä (ja ampiaisia ja madon pistämistä koukkuun) ihan valtavasti. Minähän en vanhempana tietenkään pelännyt mitään, buahahaa.Me kaikki varmasti välillä toivoimme, että hyönteiset ja mehiläiset katoaisivat maan päältä, jotta mummulareissut olisivat kesällä sisältäneet hieman vähemmän pelon kiljahduksia. Myönnän, etten ollut itsekään ötököiden suurin fani.Varo, mitä toivot ja niin edelleen.Viime vuosina lehdet ovat uutisoineet mehiläisten joukkotuhosta. Kolmannes syömästämme ruuasta on riippuvainen mehiläisten pölytyksestä, joten nyt ötökkäkammoisenkaan ei kannata hihkaista ilosta. Markus Imhoof teki aiheesta ällistyttävän visuaalisen (siis oikeasti, miten ne kaikki mehiläiset on saatu kuvattua?) ja mielenkiintoisen dokumentin Ei pelkkää hunajaa (More than honey), joka sai Suomessa ensi-iltansa viime perjantaina.Yksi mielenkiintoisimmista kohtauksista sijoittuu Kiinaan, jossa suurilta alueilta mehiläiset ovat kadonneet kokonaan. Mao käski tappaa varpuset, koska ne napsivat viljasatoa. Varpusten kuolema johti hyönteisten lisääntymiseen. Ne myrkytettiin. Nyt ihmiset pölyttävät omenapuita itse töpöttelytekniikalla, mikä näyttää naurettavan vaivalloiselta.Vaikka mehiläisten mysteeri ei dokumentissa täysin selviäkään, kehotus on selkeä. Syyllistä etsiessä kannattaa katsoa myös peiliin.