New Yorkin innoittama nokkosrinkeli

rinkelit-4png

rinkelit-5png

Olin vuonna 2005 ystäväni Annien luona Jenkeissä. Itse asiassa olin tavannut Annien vain kuukautta aiemmin Kreikassa. Olimme molemmat äitiemme kanssa matkalla samassa hotellissa ja päädyimme viettämään yhden hauskan baari-illan kahdestaan.

Annie opiskeli länsirannikolla, mutta oli kesän perheensä luona New Jerseyssä aivan New Yorkin kupeessa. Heidän kotinsa lähellä oli kaupunki tai kaupunginosa nimeltä Ho-Ho-Kus. Siellä oli pienen pieni bagelpuoti, josta olimme hakemassa aamiaista. Puoti oli supersuosittu ja täynnä Annien naapureita ja muita paikallisia.Tilasin muina miehinä bagelin: "One poppy semen bagel please."Johon miesmyyjä tirskahdellen, että anteeksi kuinka?Minä toistin kovemmalla äänellä: "I said ONE POPPY SEMEN bagel please."Puolustuksekseni sanottakoon, että kolme vuotta aiemmin julkaistu The Rootsin biisi The Seed (2.0) pani vähemmästäkin puurot ja vellit sekaisin. (I only wanna fertilize another behind my lover's back, I push my seed in her bush for life, It's gonna work because I'm pushing it right...)Vähemmästäkin.Olen tästä bagelireseptistä samaan aikaan älyttömän innoissani ja aika pettynyt. Koska eiväthän nämä bagelit ole mitään bageleita. Siis niitä suolaisia vähän mitäänsanomattoman makuisia leipäsiä, joiden välissä täytteet pääsevät oikeuksiinsa. Näissä on sitä paitsi hiivaakin.Mutta toisaalta kaikki, jotka ovat tehneet korvikeruokia tietävät, että korvike ei koskaan siis koskaan ole kuin aito ja alkuperäinen. Se ei tarkoita, etteikö tämä olisi oikein hyvä tattari-hirssi-kvinoa-nokkos-hamppuproteiinirinkeli.Näiden rinkelien ongelma on se, että ne eivät ole mitäänsanomattoman makuisia, vähän suolaisia leipäsiä, joiden välissä täytteet pääsevät oikeuksiinsa. Ne ovat aika omintakeisen makuisia, mutta toisaalta kuka nyt pullamössöä haluaisikaan syödä?Levitin niiden väliin New Yorkista tutut täytteet: älyttömän paljon Philadelphia-juustoa, kylmäsavulohta, punasipulia, tomaattia, salaattia ja kapriksia.Aamupalalla täydellisen tuhti makuyhdistelmä ovat munakokkeli, Philadelphia ja punasipuli.

Tattari-hirssi-kvinoa-nokkos-hamppuproteiinirinkelit2,5dl kädenlämpöistä vettä25 grammaa hiivaa1 rkl psylliumkuitua1/4 dl oliiviöljyä1 tl ruususuolaa1 rkl kookoksenkukkanektaria2 rkl kuivattua nokkosta1 rkl hamppuproteiinia1 rkl mantelijauhoa4 dl gluteenitonta tattari-hirssi-kvinoajauhoaunikonsiemeniäSekoita veden joukkoon hiiva ja psylliumkuitu. Anna tekeytyä kymmenisen minuuttia. Lisää joukkoon suola, kookoksenkukkanektari, öljy, nokkonen, mantelijauho, hamppuproteiini ja tattari-hirssi-kvinoajauho. Sekoita. Kastele kädet ja muotoile taikinasta pitkula. Kieputa pitkulasta rinkeli pellille leivinpaperin päälle. Kastele kädet jokaisen rinkelin välissä, jotta taikina ei tartu sormiin. Anna kohota keittiöliinan alla 20 minuuttia.Paista rinkeleitä uunin ylimmällä tasolla 250 asteessa viisi minuuttia. Keitä sillä välin kattilallinen vettä, jossa on ruokalusikallinen ruususuolaa. Ota rinkelit uunista ja keitä kutakin puolen minuutin ajan. Siirrä rinkelit takaisin pellille ja ripottele päälle unikonsiemeniä. Paista uunin keskiosassa 15 minuuttia, kunnes pinta on kauniisti ruskistunut.

***

Reseptissä on käytetty Cocovilta saamiani nokkosta, hamppuproteiinia ja psylliumkuitua. Kiitos.