Missä maistuu savulta, siellä mustikkarahka

suklaa-maitopng-1.png

rahka-2png1

Ihan ensimmäisenä todettakoon, että kuvan herkullinen rahka ei ole Valion Profeel-rahka, vaikka seuraavat lauseet siitä kertovatkin.

Profeel-tuotteet saavat minut hermostumaan. Ehkä siksi, että työpaikkani kahviossa ei juuri muuta välipalaa ole tarjolla perussämpylöiden lisäksi.

Profeel-rahkaa mainostetaan proteiinipitoisena välipalana erityisesti urheilijoille. Proteiinin määrä on merkitty purkin kylkeen isolla: parikymmentä grammaa voimaa lihaksille! Purkin ravintosisältöluettelosta voi sen sijaan tihrustaa pienemmällä präntillä, että sokeria on lähes yhtä paljon.

Valion nettisivuilla lukee näin: "Jos olet vältellyt turhia hiilihydraatteja ja valinnut siksi maustamattoman rahkan, nyt voit saada lisämakua elämääsi. Kevyt makeutus on peräisin oikeasta sokerista, ei keinomakeutusaineista."

Siis nouseeko kenenkään muun karvat pystyyn? Sadassa grammassa tätä rahkaa on yhtä paljon sokeria kuin Coca Colassa. No okei huijasin vähän, on niissä gramman ero: kokiksessa on 10,6 grammaa sokeria ja tässä rahkassa 9,6 grammaa.

Proteiinia Profeel-rahkassa on ihan yhtä paljon kuin tavallisessa Valion maitorahkassa. Mustikan osuus Profeel-rahkasta on muuten 3 prosenttia.

Olen vuosia sekoittanut mustikkarahkani itse. Kaikki nämä vuodet olen kuitenkin miettinyt, miksei se maistu samalta kuin äitini tekemä. Kunnes äiti paljasti, että lisää rahkaansa pellavansiemenöljyä, jonka ominaismaku on hieman savuinen.

Kiitos. Palasin aamulla ajassa pari vuosikymmentä taaksepäin.

Laita blenderiin purkki rahkaa, pari desiä jäisiä mustikoita, ruokalusikallinen pellavansiemenöljyä (muista säilyttää avaamisen jälkeen jääkaapissa) sekä makeutukseksi maun mukaan hunajaa, agavea tai kookoksenkukkanektaria. Sekoita tasaiseksi.

Lapsena piilotin rahkani täyteen hunajasattumia, jotka jähmettyivät imeskeltäviksi klönteiksi.

Suosittelen hunajasattumia, ja että luet tuoteselosteet huolellisesti.