Maitohaaste eli siitä luopuminen kuukaudeksi

seesam-2ong.png

Pt:ni ehdotti minulle kuukauden taukoa maitotuotteista. Ensimmäinen ajatukseni oli "miten ihmeessä voin luopua latesta". Toinen ajatukseni oli "eiiiii, just kun opin tekemään sitä ihanaa mustikkarahkaa".

Tänä aamuna maidottomuus alkoi kuitenkin kutkuttaa. Aamukahvi ei maistunut yhtä hyvältä kuin ennen ja päivällä nautittu latte aiheutti vain päänsärkyä ja pahanolon väristyksiä.

Seuraavaksi tartuin koulukirjaani (Integrative Nutrition, Joshua Rosenthal). Siinäkin kehotettiin vähentämään maitotuotteiden käyttöä. Mikään muu nisäkäs ei juo maitoa imetyksen jälkeen. (Öö anteeksi, meidän mökkikissa kyllä pitää tosi paljon kermasta?!)

Päässäni pyörivät kaikki ihanat juustot, mutta jatkoin lukemista. Kalsiumiin ei tässä keskustelussa kannattanut vedota. Esimerkiksi sadassa grammassa seesaminsiemeniä on 1160 mg kalsiumia ja lehmänmaidossa vain 291 mg. Kirjan mukaan osteoporoosia esiintyy itseasiassa enemmän Yhdysvalloissa, Ruotsissa ja Hollannissa, kuin esimerkiksi Japanissa ja Etelä-Afrikassa, joissa maitotuotteiden käyttö on vähäistä.

Kirjassa kehotettiin vähentämään yhtä seuraavista ruoka-aineista: maitotuotteita, lihaa, kahvia, sokeria, suolaa, suklaata tai huonoja rasvoja. Päätin tarttua haasteeseen maanantaista alkaen. Sitä ennen minun on tuhottava jääkaapista viimeiset rahkapurkit.

Oletko sinä luopunut maitotuotteista? Miltä se tuntui? Luulen, että minulle kahvi aiheuttaa eniten ongelmia. Täytynee kokeilla mantelimaitokahvia. Toisaalta minun olisi syytä vähentää kahvinkin juontia, joten ehkä tämä on sellainen kaksi kärpästä yhdellä iskulla -tilanne. Ehkä alan juoda enemmän näitä mantelimaitokaakaoita.

Lisää mantelimaidon joukkoon kaksi teelusikallista raakakaakaojauhetta ja teelusikallinen hunajaa. Sekoita nopeasti blenderissä.

Haasteeseen liittyi oman kropan tarkkailu. Vaikuttaako maitotuotteiden karsiminen muihin ruokahimoihin? Tunnenko itseni energisemmäksi, kiukkuisemmaksi, iloisemmaksi tai puhtaammaksi? Voinko paremmin kuin ennen?

Katsotaan, kuinka käy. Raportoin matkan varrelta.