Minttu puffetin pikkuserkku

Minusta on näköjään tullut kauhea jätskihirmu, ainakin reseptinkehittelijänä. Yksi lempijäätelöistäni on minttu puffet, mutta syön niitä ehkä kerran kesässä. Kun sitten yhdistin päässäni kaksi asiaa, kookoskerman ja uuden raakakakkutaikinan, oivalsin gluteenittoman ja maidottoman minttu puffetin olevan toteutettavissa.

Mutta samalla ryhdyin laskupuuhiin. Minulla on ollut nyt meneillään luentojakso vanhoista kunnon kilokaloreista. Olenkin koulutehtävänä seurannut kalorinkulutustani parin viikon ajan. Luvut yllättivät minut: syön yllättävän kaloripitoista ruokaa. Annoskokoni ovat myös melkoisen isot, turhankin. Heti kun pienensin annoskokoja, vatsakipuni häipyivät. Tavallaan järkevää, koska kroppa ei joudu käsittelemään ylimääräistä.

Ei kaloreilla niin väliä, jos niillä ei ole väliä. Mutta jos mielestäsi syöt terveellisesti ja kamppailet silti ylimääräisten kilojen kanssa, suosittelen tsekkaamaan päivittäisen kalorinsaannin. Nimittäin kaikkien paleoiden ja karppausten keskellä pätee mielestäni sama kultainen sääntö: kuluta enemmän kuin syöt.

Eivät nämä "terveellisemmät" minttupuffetit nimittäin mitään kevyitä ole. En siis yhtään ihmette, miksi raakakakkujen annoskoot kahviloissa ovat pienehköt. Se ei ehkä johdukaan pelkästään raaka-aineiden hinnasta.

Valitettavasti minulla ei ole talousvaakaa, joten kalorien arvioiminen tämän reseptin osalta oli haastavaa. (Kaiken matikkajärkeni mukaan desi mulpereita ei paina sataa grammaa. Meinasin nimittäin ensin kyllä mokata, heh.) Tässä kuitenkin suuntaa antavia lukuja: Kalorilaskurin mukaan sadassa grammassa mulpereita on 325 kaloria, saksanpähkinöissä 680 kaloria, raakakaakaossa 611 kaloria ja kookoskermassa 250 kaloria. Suuria lukuja joka tapauksessa. Se yllätti minutkin, ja muutama vuosien aikana kertynyt kilokin sai selityksen.

Tuo kuvan annoskoko on noin 5x8 cm ja niitä taikinasta ja jäätelöstä saa kuusi kappaletta. Voin sanoa, että annos on aika tuhti. Jo kolmanneksella pärjää, koska jätski on täyttä tavaraa ja tehty marjoista, pähkinöistä ja kookoskermasta. Jos tavoitteenasi on rajoittaa kalorinkulutustasi, suosittelen ehdottomasti pilkkomaan annokset vielä pienemmiksi. 

Joku kuitenkin taas kysyy, millä ihmeellä jätskien muoto on tehty. Turvauduin jälleen kerran suklaapostauksista tuttuun peltirasian kanteen. Jäätelön kanssa kansi oli syytä vuorata ensin elmukelmulla, jotta irrottaminen onnistui.

Mittaa blenderiin (jos blenderisi ei ole tarpeeksi tehokas, käytä monitoimikonetta) kaksi desiä saksanpähkinöitä, kaksi desiä mulperimarjoja ja desi raakakaakaojauhetta sekä ripaus laatusuolaa. Jos haluat, lisää joukkoon ruokalusikallinen lucumaa. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi. Kaulitse taikinasta ohut levy. Aseta peltikansi taikinan päälle ja leikkaa sopiva pala veitsen avulla. Tee myös toinen samankokoinen taikinakaistale. Vuoraa peltikansi elmukelmulla ja aseta toinen taikinalevyistä kannen pohjalle.

Pese blenderi ja kaada kannuun seuraavaksi kolme desiä kookoskermaa, teelusikallinen chlorellaa väriksi, neljä tippaa eteeristä piparminttuöljyä mauksi ja pari ruokalusikallista agavesiirappia makeudeksi. Sekoita tasaiseksi. Kaada kookoskermaseos peltirasiaan. Asettele lopuksi toinen taikinalevy päällimmäiseksi. Jos haluat jäätelöstä siistejä paloja, jähmetä kookoskermaa tunnin ajan pakkasessa, ennen kuin levität päällimmäisen taikinakerroksen.

Anna jäätelön jähmettyä pakkasessa yön yli tai esimerkiksi työpäivän ajan. Irrota jäätelölevy peltikannesta kuuman veden ja elmukelmun avulla. Leikkaa jäätelö pienemmiksi paloiksi.

Jos sinulla ei ole peltirasian kantta tai muuta toimivaa muottia, voit myös valmistaa jäätelön näin: kaada kookoskermaseos astiaan ja pane se pakkaseen tekeytymään. Sekoittele seosta noin puolen tunnin välein, jotta siitä tulee jäätelömäistä. Muotoile keksitaikinasta pyörylöitä ja pane ne hetkeksi pakkaseen jähmettymään. Lusikoi valmista jäätelöä kahden keksin väliin.

Vaikka näiden jäätelöiden kalorimäärä saattoi yllättää, suosittelen silti tarttumaan makeannälän iskiessä mieluummin raakajäätelöön. Reseptin aineslista on lyhyt ja tiedät täsmälleen, mitä syöt.

Mitäs sanotte: vihastuttaako kaloreiden laskeminen vai avasiko tämä postaus silmäsi? Osa kavereistani vannoo karppauksen tai paleon nimeen, eikä paljon kaloreista piittaa. Itsekin olen kuulunut jo useamman vuoden tähän ryhmään. Toiset ystäväni noudattavat perinteisempää lautasmallia, jossa kalorit pidetään kurissa.

Kehotankin kuuntelemaan kehoasi. Kumpikaan ruokavalio ei ole väärä. Jos ylenmääräinen eläinproteiinin syöminen esimerkiksi ällöttää sinua, se ei ehkä ole sinua varten. Voi olla, että kaipaat viljoja, vaikka niistä puhutaan nykyään kuin ne olisivat suurikin uhka.

Oli ruokavaliosi mikä tahansa, muista että laatu korvaa määrän. Unohda kevyttuotteet ja tee ruokasi mahdollisimman usein itse.

Sitten vielä Sydänkävyn loppukevennys. Näyttävät kuulemma lapsen tekemiltä neuvostopuffeteilta, mutta maistuvat hyvältä. Lisäpisteet käärepapereista. Teippi ja paperi ovat molemmat Granitista.

Ps. Muistuttaisin, että raakakakkutaikinat syntyvät parhaiten tehokaalla blenderillä, kuten Vitamixilla. Saat 20 euron alennuksen Raakapuodista koodilla torkkuja.*

*Blogiyhteistyö