Mahdoton maca (plus yksi hyvä tapa)

Maca tuntuu olevan superfood, joka jää liki kaikilla kaapin perälle. Se on yksi ensimmäisistä superfoodeista, jonka olen ostanut. En osannut silloin vielä oikein käyttää macan kaltaisia raaka-aineita. Sekoitin sitä teelusikallisen appelsiinimehun joukkoon ja juoma maistui lähinnä pierulta. Kokeilu menee samaan kategoriaan ensimmäisten viherpirtelöitteni kanssa. Joskus kerroinkin, että blendasin yhteen kaiken jääkaapista löytyvän vihreän rucolasta kurkkuun. Macaa, kuten vihreitäkin, piti opetella käyttämään.

Nykyään osaan annostella macaa smoothien joukkoon niin, ettei se minusta maistu läpi. Kaikkein paras paikka macalle on kuitenkin raakasuklaan joukossa. Siitä sitä on hyvin vaikea erottaa. Lisäksi jälkkäristä tulee varsinaista seksisuklaata, koska maca tasapainottaa hormonitoimintaa ja lisää seksihaluja (jälkimmäistä tekee myös raakakaakao). Tässä sekä inkiväärisuklaan että marjasuklaan reseptit. Niistä molemmista löytyy myös macaa.

Täytyy kuitenkin heti myöntää eräs asia: en ole koskaan huomannut macan hormonitoimintaa tasapainottavia ominaisuuksia. Kun maca nousi suuren yleisön tietoisuuteen, pari kaveria vannoivat sen nimeen. Yritin innostua siitä, mutten koskaan kokenut ahaa-elämystä. Käytän edelleen macaa aika ajoin, mutta minun piti tarkistaa pussin kyljestä, milloin pulverin parasta ennen -päiväys on.

Mutta se ei tarkoita sitä, ettetkö sinä voisi hyötyä macasta. Syö nyt ainakin se pussi loppuun. Maca on voimakas adaptogeeni, joka lisää suorituskykyä, parantaa munuaisten toimintaa, antaa energiaa ja vähentää stressiä. Se parantaa hedelmällisyyttä ja tasapainottaa hormoneja, ja sopii sekä miehille että naisille. Sitä on käytetty niin impotenssin kuin epäsäännöllisen kuukautiskierron hoitoon. Masennukseenkin sen pitäisi auttaa. Maca on urheilijoiden suosiossa, sillä se sisältää aminohappoja ja kasvisteroleja. 

Macaa kannattaa käyttää aamulla tai päivällä, koska se antaa energiaa. Eikä alun vertaukseni ollut ihan hakoteillä – macan liikakäyttö voi aiheuttaa ilmavaivoja. Kannattaa aloittaa teelusikallisesta ja edetä 2-3 ruokalusikalliseen päivässä. Adaptogeenejä kannattaa käyttää jaksoissa. Pidä kolmen kuukauden jälkeen kuukauden tauko ennen kuin jatkat macan käyttöä.

Maca soveltuu kaikille, mutta sitä ei suositella rinta- tai eturauhassyöpää sairastaneille. Lisää macasta sekä tarkan ravintosisällön löydät täältä.

Puhuin aiemmin superfoodieni järjestämisestä lasipurkkeihin. Noh, se on nyt siinä pisteessä, että sain purkitettua tänään macan. Seuraavaksi pitäisi hankkia lisää säilytysastioita ja jatkaa projektia. Näyttää nimittäin todella paljon hienommalta, kuin sikin sokin lojuvat pussit.

Purkittamisesta oli sekin hyöty, että taisin innostua kokeilemaan uudestaan josko huomaisin tällä kertaa macan vaikutukset. Luulisi, että nyt olisi otollinen hetki, kun vuoden pimein aika lähestyy.