Gluteenittomat aprikoosiskonssit

peanutbutterjacc88de-kopio-1.jpg

skones-7-kopio

Ystäväni postasi tänään Facebookiin kuvan leipomistaan mustikkapullista. Hänen mielestään ne olivat todella rumia, minusta niissä oli potentiaalia. Oikea kuvakulma ja valaistus, niin se olisivat olleet oikein kauniita – sellaisella rustiikkisella tavalla.

Minä en ole leiponut aikoihin. En raakakakkuja tai uunissa paistettavia herkkuja. Mutta tänä aamuna nousin ajoissa ylös (eli klo 10.30) ja kävin ostamassa kaupasta ainekset aprikoosiskonsseihin. Tarkoitus oli kattaa pöytä koreaksi ja nauttia aamupala hitaasti laiskotellen. Mutta skonssit eivät kohonneet, kuten olisin toivonut, eikä minulla ollut juuri muuta tarjottavaa. Kohoamisongelma saattaa johtua siitä, että käytin hajamielisyyttäni leivinjauheen sijasta ruokasoodaa. Jos siis haluat noudattaa ohjetta säntillisesti ja tehdä lättänämpiä skonsseja, valitse ruokasooda. Utelias valitsee leivinjauheen ja katsoo, mitä tapahtuu. Ehkä pallerot kohoavat kauniimmin.

Näiden päälle sopii hyvin vuohenjuusto, mutta voisi päälle levittää hieman hilloakin. Suolaisen ystävänä arvanette kumman valitsin.

Tutustuin skonsseihin ensimmäisen kerran vuonna 2005, kun olin töissä Tennispalatsin kahvilassa. Eräänä päivänä valmistin latten Conan O'Brienille. Muistattehan sen jakson, kun Conan vierailee Suomessa. Kerron tarinan aina juuri näin, vaikka todellisuudessa en tavannut koko miestä. Mutta hänen assarinsa tilasin minulta kolme kahvia ja uskottelen edelleen itselleni, että yksi niistä kuului tuolle punapäälle.


Sekoita kulhossa 3 dl mantelijauhoja, 1/2 tl ruokasoodaa/leivinjauhetta, 1 tl kanelia ja 1 tl ruususuolaa. Sekoita blenderissä 1 dl kuivattuja aprikooseja, 2 kananmunaa, 1 rkl agavesiirappia, 0,5 dl vastapuristettua appelsiinimehua ja 0,5 dl oliiviöljyä. Blendaa ainekset tasaiseksi ja sekoita ne kuivien ainesten joukkoon. Vaivaa taikinaksi ja pyörittele pellille pieniä palloja. Paina jokainen pallo päältä hieman tasaiseksi ja paista 225 asteessa 15 minuuttia.

***

Kuvat on otettu Canon 6D -järjestelmäkameralla, joka on saatu lainaksi.