Proteiinipatukat maapähkinävoista ja siemenistä

Palasin yrittäjyyden myötä myös suorittamaan viimeisiä ammattikorkeakoulun journalismin kurssejani. Opinnot sujuvat itseasiassa odotettua paremmin. Olen selvästi motivoituneempi kuin ennen. Onneksi minulla on sen verran vähän luentoja, että yleensä en joudu syömään laitosruokaa. En saa opiskelija-alennusta, joten syömisessä ei olisi senkään vuoksi mitään järkeä. Turha maksaa ruuasta, joka muodostuu "sen ja sen kaltaisista" aineista.

Noh, torstaina jouduin muuttuneista aikataulusyistä kuitenkin turvautumaan koulun lounaskeittoon. Virhe. Purkkiherkkusienistä ja muutamasta pakastepinaatin hippusesta valmistettu keitto sai vatsani vääntelehtimään ja piti nälkää ehkä kymmenen minuuttia. Kaiken lisäksi keittiön täti ripitti minua väärän salaattilautasen valinnasta. Kuulemma keittokulhoon otetusta raastesalaatista olisi joutunut pulittamaan ekstraa, joten kiltisti vaihdoin pikkuruiseen leipälautaseen. Törkeää, että terveellinen ruoka maksaa enemmän kuin moska.

Tästä kokemuksesta viisastuneena päätin tänään kehitellä proteiinipatukan, joka olisi helppo napata kouluun mukaan. Se on myös hyvä ensiapu treenin jälkeen.

Mittaa blenderiin yhteensä 2,5 desiä erilaisia siemeniä. Itse käytin tulsi-, pellavan-, auringonkukan-, kurpitsan- ja sesaminsiemeniä. Heitä joukkoon halutessasi myös puoli desiä kaurahiutaleita. Kaura on luontaisesti gluteeniton, mutta perushiutaleet käsitellään samalla linjastolla gluteeniviljojen kanssa. Osta siis kauraa, jossa lukee, että se on takuulla gluteeniton, jos se on sinulle tärkeää. Blendaa siemeniä hetki. Tarkoitus ei ole kuitenkaan tehdä niistä jauhoa. Pikemminkin rouhemainen lopputulos on hyvä. Jos et omista blenderiä, voit ohittaa tämän kohdan. Isoja siemeniä on vaikeampi leikata nätisti, mutta lopputuloksessa ei ole muuta vikaa.

Mittaa kulhoon desi maapähkinävoita, desi kookosöljyä ja kaksi kauhallista riisiproteiinia. (Makuna toimii suklaa tai vanilja.) Vaivaa ainekset yhteen sormin. Lisää puoli desiä vettä ja sekoita. Lisää hiljalleen joukkoon myös siemenet ja vaivaa taikinaa samalla. Voit lisätä joukkoon myös pari teelusikallista siitepölyä sekä kuivattuja mulpereita ja inkamarjoja. Muutkin marjat käyvät. Painele taikina vuuan pohjalle ja pane se pakastimeen tunniksi. Leikkaa taikinalevy patukoiksi. Tadaa! Itse tehty proteiinipatukka on valmis.

Valitse maapähkinävoi, johon ei ole lisätty muuta kuin suolaa. Sokeriset voit kannattaa unohtaa. Maapähkinä on itseasiassa palkokasvi. Jos vatsasi ei kestä papuja, kannattaa maapähkinävoikin korvata esimerkiksi mantelivoilla.

Huono kouluruoka ottaa minua päähän. Onneksi minun ei tarvitse sitä yleensä syödä, mutta olen varma, että tälläkin hetkellä moni koululainen kärsii selittämättömistä vatsakivuista. On tietysti hienoa, että kouluissa saa ilmaisen ruuan, mutta olisi mahtavaa, että laatuunkin panostettaisiin. Itse lintsasin lukiossa useilta tunneilta, koska mahani meni sekaisin milloin mistäkin. En tosin tiedä, millaista ruokaa esimerkiksi päiväkodeissa ja peruskoulussa tällä hetkellä tarjoillaan. Toivottavasti parempaa ruokaa, kuin Haaga-Heliassa. Mutta sen tiedän, että esimerkiksi leipominen on kuulemma kielletty nykyään päiväkodeissa. Ystäväni opiskelee lastentarhanopettajaksi ja häneltä kuulen välillä uusista säännöistä.

Silti älyttömin kielto lienee tämä: tyhjiä vessapaperirullia ei saa enää käyttää askarteluun, koska ne saattavat sisältää kakkapartikkeleita. KAKKAPARTIKKELEITA.

I rest my case.