Gelaton jäljillä

kaktusja-CC-88de-2-kopio--1

Aika tasan vuosi sitten kokeilin maidotonta ruokavaliota kuukauden ajan. Se helpotti vatsani oikuttelua ja kuvittelin pitäytyväni dieetissä pitkään. Mutta maidoton ruokavalio oli mielestäni vaikeampi kuin gluteeniton. Siksi otin osan maitotuotteista takaisin, joskin olen vähentänyt niiden käyttöä huomattavasti.

Rakastan esimerkiksi juustoja. Joskus on vain pakko saada oikein syntisen sulava pala brietä (tai koko kiekko) ja raastaa pecorinoa tattaripastan päälle.

Maidottoman ruokavalion myötä lopetin cafe latten juomisen. Lopulta kahvi jäi kokonaan. En myöskään yritä ahtaa itseäni täyteen esimerkiksi maitorahkaa. Se kuplii ikävästi vatsassani, enkä oikeastaan pidä edes siitä. Lukuunottamatta äitini mainiota mustikkarahkareseptiä.

Mutta se gelato... Olen vaahdonnut tästä jo kerran aiemminkin. Italialainen jäätelö on vain yksinkertaisesti maailman paras jälkkäri. Siksi minun oli pakko kokeilla vielä kerran valmistaa jotain samankaltaista. Niinpä ostin pitkästä aikaa raakamaitoa.

Laitoin omaan ensimmäiseen satsiini ihan liikaa sekä kaakaota että piparminttuöljyä. Veikkaan, että reseptiin kirjaamani määrät maistuvat paremmalta, mutta maistele ihmeessä "taikinaa" matkan varrella. Pienestä omasta hienosäädöstä tuskin on haittaakaan.

Viikko sitten haastattelin Costumeen erästä ihmistä, jolla oli aivan älyttömän kaunis ja upea koti. Ikkunalaudalla nökötti monta mehikasvia, jotka olivat mielestäni aivan älyttömän suloisia. Kaktusta en ole omistanut sen jälkeen, kun lapsena tiputin yhden takan reunalta ja nappasin sen kiinni. Siinä oli sen jälkeen pinseteille aika paljon hommaa. Onnistuin saamaan yhden piikin käteeni tänäänkin kaktuksia ostaessani. Onneksi en sentään tiputtanut yhtään.


Sekoita blenderissä 3 dl raakamaitoa, 2 dl macadamiapähkinöitä, ruokalusikallinen kaakaovoita ja 0,5 dl hunajaa. Ota puolet seoksesta talteen ja sekoita jäljelle jäävän joukkoon ruokalusikallinen raakakaakaojauhetta. Kaada seos kulhoon. Huuhtele blenderi ja kaada loput (vielä neutraalin makuisesta) seoksesta takaisin. Lisää joukkoon kourallinen tuoretta minttua, 5 tippaa piparminttuöljyä ja värin vuoksi hyppysellinen viherjauhetta. Sekoita ja kaada toiseen kulhoon. Pakasta molemmat kulholliset ja sekoita niitä 15-30 minuutin välein lusikalla, kunnes seos on jähmettynyt kuohkeaksi jäätelöksi. Jos sinulla on jäätelökone, käytä toki sitä.