Mainio majoneesi

img3.jpg

majoneesi

En ole koskaan aiemmin tehnyt majoneesia itse. Eikun olenpas, kerran. Se epäonnistui. En siis ole aiemmin tehnyt onnistuneesti majoneesia itse.

Olen kuitenkin aina ollut majoneesifani. Ranskalaisten kanssa on ehdottomasti saatava myös majoa. Kaupan tökötit ovat vain aika usein kummallisen makuisia. Tämä sen sijaan oli hyvää. Yleensä majoneesi tehdään rypsiöljystä, mutta minulla oli vain oliiviöljyä ja kookosöljyä. Ujutinpa joukkoon myös vähän MCT-öljyä, koska en ole keksinyt sille hyvää käyttötarkoitusta. Korvasin siis osan kookosöljystä sillä. Tarkemmin ajateltuna olisin voinut korvata osan oliiviöljystä, koska kyseisen pullollisen ominaismaku oli melko voimakas.

Säilyvyydestä löytyy erilaisia tietoja. Valkosipulin lisääminen pidentää kuulemma majoneesin säilyvyyttä. Olen kuullut kaikkea kolmesta päivästä pariin viikkoon. Pääasia on, että kaikki välineet ovat puhtaita ja säilytyspurkki tiivis.

Jos blenderisi ei pyöritä pieniä määriä, voisi tämä onnistua monitoimilaitteella tai ehkä jopa ihan vatkaimella. Ehkä. En mene takuuseen.


Tarvitset: 4 keltuaista, 2 dl oliiviölyä (miedon makuista), 2 dl kookosöljyä, 1 rkl dijon sinappia (vapaavalintainen), 6 rkl sitruunanmehua ja 1 tl suolaa.

Pane blenderin kannuun keltuaiset. Pane blenderi hiljaisimmalla tehollaan päälle (Vitamix asetus 1/10). Lisää pieni tilkka oliiviöljyä ja odota hetki. Lisää taas tilkka. Sitten taas tilkka. Voit kaataa öljyä sekaan ohuena nauhana vasta, kun seos alkaa jähmettyä. Oliiviöljyn jälkeen siirry kookosöljyyn. Lisää lopuksi mausteet. Säilö tiiviiseen purkkiin ja pane jääkaappiin.