Vanha kunnon mustikkamaito

mustikkamaito-2

Äitini poimi minulle mustikoita. En muistanut, miltä metsämustikat maistuvat. Taivaallisilta. Vaikka pensasmustikat näyttävät kuvissa hyvältä, eivätkä sotke yhtä pahasti vaatteita, lattioita, pöytiä ja mitä nyt yleensä sotkevat, niin maku ei kyllä vedä vertoja näille. Olen tosi kyllästynyt goji-marjoihin ja muihin superfoodeihin, joita tuodaan kaukaa. Mustikat maistuvat paremmilta, eikä niitä tarvitse syödä kuivattuina tai mikä pahempaa jauhettuna. En ole oikein ikinä ymmärtänyt jauhetun marjan ideaa, vaikka tietysti niitä Suomessakin valmistetaan. Ne eivät oikein maistu miltään. Joskus olen värjännyt taikinoita punaiseksi karpalojauheella tai syönyt sitä paremman puutteessa virtsatientulehduksen estoon, mutta kyllä sanoisin, että siihen hommaan kapselit ovat järkevämpi ratkaisu.

Mustikat, kuten muutkin marjat, sisältävät runsaasti ravintoaineita suhteessa niiden energiamäärään. Marjoja kannattaisi syödä päivittäin, mutta itse laistan tästä liian usein. Onneksi voin nautiskella mustikkamaitoa ainakin neljän pakastepurkillisen verran. En kyllä aio pakastaa tästä satsista yhtäkään, sillä tuoreet mustikat ovat yksinkertaisesti parempia.

Mustikkamaito on hyvää, mutta itse tykkään sekoittaa joukkoon myös tilkan kermaa. Kaada siis 1 dl mustikoita päälle 1-2 rkl kuohukermaa ja loput maitoa. Itse laitan maitoa niin paljon, että mustikat liki peittyvät. Päälle voit sirotella maun mukaan intiaanisokeria. Tarkemmin ajateltuna täysmaito ajaisi varmaan sellaisenaan saman asian, mutta meillä on yleensä kaapissa vain pieni purkillinen kevytmaitoa kahvin sekaan.

Tuossahan se mustikoiden kevyt energiamäärä tuleekin triplattua, mutta ei taida olla kerman voittanutta. Saati sokerin. Joten antakaa mennä.