Musta risotto

black kale risotto

black rice risotto bouquet

black and red rice risotto

Innostuin eilen ostamaan pitkästä aikaa uusia raaka-aineita. Kaupasta tarttui mukaan punaista ja mustaa riisiä, joista tein tänään risoton. Koen olevani hieman kotini vanki, sillä minulla on vielä yksi aivan tajuttoman kiireinen työviikko edessä. Onneksi kaapista löytyi jämät useastakin eri asiasta, sillä muuten tämä risotto olisi ollut vain kasa riisiä.  

Mustaa riisiä kutsutaan "kielletyksi riisiksi". Sen keittoaika lyhenee, jos sen liottaa yön yli. Täytynee testata seuraavalla kerralla, sillä tunnin kokkausajat eivät useinkaan houkuttele. Riisin ravinteet imeytyvät liotettuna myös paremmin. Mustassa riisissä on paljon kuitua ja antioksidantteja enemmän kuin vaikkapa mustikassa.

Punainen riisi sen sijaan on erikoisempi raaka-aine. Näin sanotaan Foodinin riisistä:

"Punaista riisiä on käytetty Aasiassa vuosisatojen ajan niin kulinaristisesti kuin lääkinnällisiin tarkoituksiin. Riisin punainen väri tulee punertavasta rihmasienestä, joka kasvaa riisin pinnalla. Punainen riisi on herkullinen osa ateriaa myös visuaalisesti, se tuo mukavaa vaihtelua valkoiseen riisiin tottuneille."

Mustakaali on lehtikaalin tyyppinen ja minulle uusi tuttavuus sekin. Mukavaa vaihtelua, vaikka käytänkin sitä aivan lehtikaalin tapaan: kuullotan nopeasti pannulla ja sujautan leivän väliin, kananmunan pariksi tai pizzan päälle. Pitää vielä kokeilla sitä perunamuusin sekaan, hapankaalin kaverina.

Musta ja punainen riisi muodostivat kookosveden kanssa jopa herukkamaisen marjaisan makuparin. Veikkaan, että mustapapujen tilalla olisi voinut käyttää oikein hyvin myös karitsanjauhelihaa. Täytyy testata, kun syyspäivät tästä vielä kylmenevät ja liharuoat alkavat jälleen kiinnostaa.


Mittaa kattilaan 5 dl kookosvettä. Purista joukkoon limen mehu. Mittaa kattilaan 1 dl mustaa riisiä. Anna sen kiehua miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Lisää sitten 1 dl punaista riisiä, jonka kypsymisaika on mustaa lyhyempi. Anna riisin kypsyä kannen alla vielä 45 minuuttia ja käy välillä sekoittamassa sitä, ettei ruoka pala pohjaan. Jos kookosvesi haihtuu liian nopeasti, lisää vielä yksi desi. Viipaloi kaksi portobellosientä ja paista ne pannulla öljyssä. Poista noin kymmenen mustakaalin lehden ruodit. Paista lehtiä pannulla viitisen minuuttia sienien kanssa. Huuhdo tölkillinen mustapapuja ja lisää ne pannulle. Kaada kypsennetty riisi muiden ainesten joukkoon ja mausta suolalla, kanelilla ja chilihiutaleilla.