Maidoton mantelipavlova.

pavlova2_grain-2000x1333

Julkaisin keväällä toisella saitillani ISSUE N°2:ssa maukkaan mantelipavlovan ohjeen englanniksi. Reseptin neuvoi minulle ystäväni Pia, johon tutustuin aikuisbaletissa viime syksynä. Pia on näyttelijä, jonka kantava nauru täyttää tilan. Hänellä on söpö koira nimeltä Ismo ja hän leipoo usein pavlovaa. Hänen reseptillään tehty marenki on vintagehenkistä – se on nimittäin vaaleanruskeaa. Pia valmistaa marengin ruokosokerista, joka antaa sille kultaisen sävyn. Pohjassa on myös mantelimurua, joka tuo kakkumaisemman vivahteen.

Marengin päällisiä voi vaihtaa sesongin mukaan. Viikuna tuntui ihanalta talvella, kesällä saattaisin valita tilalle vaikka vadelmia. Pavlova on yksi suosikkikakuistani ja tämä versio on maultaan ihanan syvä. Mantelirouhe sopii marenkiin loistavasti. Ehkäpä siihen voisi jopa tehdä muutaman suklaaraidan raakakaakaojauheella.


Valmista ensin marenki:

Vatkaa puhtaassa ja kuivassa metallikulhossa neljän luomumunan valkuiaisia sähkövatkaimella, kunnes ne muodostavat teräviä huippuja. Jatka vatkaamista ja lisää hiljalleen 2,5 dl ruokosokeria munien joukkoon. Lopuksi lisää 1 tl viinietikkaa sekä 2 tl maissi- tai perunajauhoja. Kun seos on kiiltävää ja kovaa, "taikina" on valmis.

Aseta leivinpaperi pellin päälle ja piirrä siihen seesami- tai oliiviöljyllä kakun kokoinen ympyrä pullasutia siveltimenä käyttäen. Sivele myös ympyrän reunojen sisäpuoli kokonaan öljyllä. Ripottele pinnalle noin 3–5 rkl mantelirouhetta. Lusikoi marenkitaikina murujen päälle. Tee reunoista paksummat, jotta keskiosa jää hieman matalammaksi: siihen tulevat täytteet. Paista marenkia 125-asteisen uunin alatasolla 1,5 tuntia. Anna jäähtyä kunnolla.

Tee sitten täyte:

Säilytä kookosmaitotölkkiä yön yli jääkaapissa. Avaa se pohjasta, valuta neste pois ja lusikoi paksu kerma kulhoon. (Jos maito ei ole ongelma, voit käyttää myös perinteistä kermavaahtoa.) Lisää joukkoon 1 rk ruokosokeria, 1 tl Bourbon-vaniljajauhetta ja vatkaa kuohkeaksi. Lusikoi kermavaahto marengin päälle ja koristele kakku tuoreilla viikunoilla, metsämustikoilla, karhunvatukoilla ja mantelimuruilla. Tarjoile heti, ettei vaahto pehmitä marenkia.