Raparperi-mansikkapiiras.

raparperi-sharp

raparperi-kollaasi

Ystäväni tarjosi pihaltaan raparpereja, joten pääsin vihdoin kokeilemaan piirasta, jonka tekemisestä olin haaveillut jo useamman päivän. Lapsena söimme usein raparperia, koska sitä oli aina saatavilla. Kaupungissa en edes tiennyt, mistä olisin lähtenyt raparperia ostamaan! Hallista? Torilta?

Lapsena käytimme raparpereja leikeissämme sateenvarjoina. Pensaat rehottivat pihoilla niin valtoimenaan, ettei edes haitannut, jos kaikki yksilöt eivät päätyneet leikkien jälkeen ruokaan. Nyt kuitenkin pyysin Anua leikkaamaan isot lehdet pois kuljetussyistä. Hetken kävi kyllä mielessä, että olisiko pitänyt pyytää raparperit lehtineen päivineen – nostalgiasyistä.

raparperi-kollaasi2

raparperi-5

Raparperipiiraat ovat usein todella kuivia ja raparperia on käytetty aivan liian vähän. Pidän itse huomattavasti enemmän piiraiden ja kakkujen mehevistä osista ja olen se ärsyttävä tyyppi, joka jättää reunat syömättä. Itse tein piiraan ensimmäisellä kierroksella hieman liian korkeaan vuokaan. Sain kokea katastrofin, kun piiras levisi pitkin keittiön tasoa. Se oli siis vähän liiankin mehevä. Täytteessä oli myös liikaa mansikoita, joiden neste pilasi reseptin. Kuvat sain napattua kuitenkin ensimmäisestä yksilöstä, sillä tokaan versioon raparperi ei riittänyt enää verkkokoristeeseen. En suosittelekaan kuvien kaltaista kakkuvuokaa, jossa on irtoreuna, ellei se sitten ole isoa ja matalaa sorttia. Paras piiras syntyy melko matalaan ja perinteiseen piirasvuokaan.

Pohja:

Sekoita kulhossa 75 g voita, 0,5 dl ruokosokeria, 2 dl gluteenitonta jauhoseosta, 1,5 dl kaurahiutaleita ja 200 g kaura fraichea taikinaksi. Voit myös käyttää kermaviiliä. Ruokosokerin tilalla toimii myös vaahterasiirappi tai hunaja. Lusikoi taikina piirasvuokaan. Levitä taikina noin puolen sentin kerrokseksi vuoan pohjalle ja reunoille.

Jos pidät happamasta ja kirpeästä piiraasta, voit aivan hyvin vähentää ruokosokerin määrää. Itselleni tämä oli turhankin makea, mutta tiedän kokemuksesta, että olen usein yksin kommentteineni.  Raparperipiiras toimii mielestäni erityisen hyvin vaniljajäätelön kanssa. Se on hapokkaalle piiraalle lempeä pari.

Niin ja niitä raparpereja löytyi myös viereisestä S-marketista. Arvostan silti enemmän ystävältä saadun lähetyksen tunnelmaa.


Täyte:

Pese 200 g mansikoita sekä kaksi raparperin vartta, jotka kannattaa myös kuoria. Pilko mansikat ja raparperit pieniksi paloiksi. Sekoita kulhossa 200 g kaura fraichea, 1,5 dl ruokosokeria (myös hunaja tai vaahterasiirappi käyvät), 2 luomumunaa, mansikat ja raparperit. Kaada täyte kakkuvuokaan taikinan päälle.

Koristelu:

Valitse ohut raparperi ja pese se. Leikkaa juustohöylällä raparperista pitkittäin ohuita siivuja. Tee siivuista kakun päälle verkko: laita ensin siivuja pystyyn vierekkäin kakun poikki ja pujota sitten siivu kerrallaan poikittain kakun päälle edellisten yli ja ali. Leikkaa siivut keittiösaksilla kakun muotoon.

Kypsennys:

Paista kakkua 175-asteisessa uunissa 60 minuuttia. Jos pinta meinaa kärähtää, peitä se loppuajaksi foliolla. Jos haluat, voit kiillottaa raparperiverkon liivatejauheen, agar-agarin tai hyytelösokerin avulla. Katso ohjeet valitsemasi tuotteen pakkauksesta. Saat raparpereihin vaaleanpunaisen sävyn tekemällä hyytelöinnin veden sijaan mansikkamehusta.