DIY: Vastasyntyneen helpot lapaset

Innostuin raskausaikana neulomisesta ja ompelusta siinä määrin, että kaivoin puikot, ompelukoneen ja saumurin pölyttymästä. Ne olivat olleet pakattuna ylimmän kaapin nurkkaan liki vuosikymmenen – siitä saakka, kun vaatesuunnittelun opiskelupaikka ei auennut ja päätin haistattaa koko hommalle pitkät.

Oli hauska huomata, miten vanhat taidot eivät olleet kadonneet minnekään ja hyvin nopeasti aivoissa loksahti jälleen kohdilleen kyky hahmottaa kaavoja ja kangaspaloja.

Ylemmästä kuvasta tuli lopulta suloinen paita, mutta nyt jaan simppelimmän ohjeen vastasyntyneen lapasille. Näemmä takatalven ansiosta villalapasille tulee käyttöä vielä pitkään. Suomen oloissa ne täytyy kaivaa esiin tietysti myös juhannuksena.

Sain siihen idean ystäväni mumman neulomista junasukista. Ne pysyivät niin hyvin jalassa, että päätin kokeilla vastaavia lapasiksi. Ja johan toimivat. (Tosin tässä valokuvassa vasen lapanen on lähtenyt näemmä kädestä, mutta sen huomaa ehkä vain tarkkasilmäisin, heh.) Oikeasti lyhytvartisilla hanskoilla ei tee kyllä yhtään mitään.

Käytin lapasiin Dropsin Baby Merino lankaa ja 3-koon koivusta valmistettuja sukkapuikkoja. Ne ovat lämpimät, eivät kolise ja lanka liukuu tiukallakin käsialalla kuin unelma. Myyjä suositteli löysemmälle neulokselle puolestaan nahkeaa bambua, jolta silmukat eivät pääse putoamaan yhtä herkästi. Yksi 50 gramman kerä riitti (jos nyt en aivan väärin muista).


::OHJEET::

Luo 32 silmukkaa kahdelle sukkapuikolle. Neulo yksi kerros oikeaa ja siirrä samalla 8 silmukkaa jokaiselle sukkapuikolle.

Seuraavalta kerrokselta neulo 2 oikein, 2 nurin -joustinneuletta 16 kerrosta.

Tee haitari: Neulo 3 kerrosta nurjaa, sitten 3 kerrosta oikeaa ja taas 3 kerrosta nurjaa neuletta.

Sen jälkeen neulo jälleen 12 kerrosta joustinneuletta. Tee tämän jälkeen toinen haitari.

Neulo 12 kerrosta oikeaa. Sen jälkeen kavenna joka toisella kerroksella neulomalla jokaisen puikon alussa kaksi silmukkaa yhteen. Jatka kavennuksia, kunnes jokaisella puikolla on jäljellä kaksi silmukkaa.

Päättele työ: Vedä oikean puikon kahdesta silmukasta ensin neulomasi silmukka toisena neulomasi silmukan yli. Oikealle puikolle jää yksi silmukka. Neulo vasemmalta puikolta yksi silmukka. Oikeanpuoleisella puikolla on jälleen kaksi silmukkaa. Vedä puikolla oikeanpuoleinen silmukka juuri neulotun silmukan yli. Toista, kunnes silmukoita ei ole enää jäljellä.


Ps. Joku kuitenkin ihmettelee tuota hupsua tuttia. Se on Philips Aventin Soothie -rauhoittava tutti. Ainoa, jota on onnistuneesti syöty – ainakin 10 minuuttia.